Betrouwbare en eenvoudige privacy-naleving met geautomatiseerde transfer impact assessments

Jul 15, 2022 12:00:00 AM | USA Betrouwbare en eenvoudige privacy-naleving met geautomatiseerde transfer impact assessments

Gegevens delen buiten de EU is sinds de gerechtelijke Schrems-II uitspraak een grotere uitdaging geworden. Organisaties zijn verplicht om Transfer Impact Assessments (TIA’s) uit te voeren om mogelijke risico’s van data-overdracht uit de EU naar andere landen te beoordelen. Dit was tot voor kort arbeidsintensief en foutgevoelig, maar dankzij onze samenwerking met het internationale advocatenkantoor DLA Piper kan het nu veel efficiënter en op gestandaardiseerde manier. De TIA-tool van DLA Piper, Transfer, is geïntegreerd in de PrivacyPerfect privacy-compliance SaaS-omgeving, en onderdeel van de assessment-module. 

Transfer, en daarmee ook de TIA-module in PrivacyPerfect, is gebaseerd op de standaarden die zijn uiteengezet in de Schrems-II uitspraak en op de relevante richtsnoeren van onder meer de European Data Protection Board (EDPB). Door de wereldwijde dienstverlening van DLA Piper is Transfer uitgerust om TIA’s uit te voeren voor meer dan 50 landen. Transfer sluit naadloos aan bij de wensen en behoeften van PrivacyPerfect-gebruikers.

 

Voordelen geautomatiseerde TIA

Door Transfer te integreren in PrivacyPerfect is alle benodigde data makkelijker bij elkaar te brengen, wordt veel tijd bespaard en is het hele proces minder foutgevoelig.
De belangrijkste voordelen:

  • Centrale oplossing voor volledige privacy-naleving. 
  • Betrouwbaarder én sneller, doordat gegevens die al bekend zijn, automatisch worden ingevuld
  • Integratie met andere modules, zoals data protection impact assessment (DPIA) en het verwerkingsregister

 

TIA voor meer dan 50 landen

De TIA-tool biedt een gestandaardiseerde methodologie met een scorematrix en gewogen beoordelingscriteria om tot een consistente besluitvorming te komen. Dankzij de wereldwijde expertise van DLA Piper wordt hierbij gebruikgemaakt van een uitgebreide database van vergelijkende beoordelingen van wetten en casussen uit een groeiende lijst van inmiddels meer dan 50 landen. Mocht wetgeving veranderen dan wordt dit via een update-service direct doorgevoerd. De gebruiksvriendelijke interface maakt het snel en gemakkelijk mogelijk om een beoordeling in te vullen en het resultaat te registreren.

 

Het assessment vindt in vijf stappen plaats:

Screenshot 2022-07-15 at 14.54.30

 

Dankzij de 5-stappen methodologie kunnen TIA’s op een efficiënte, consistente en juridisch houdbare manier worden uitgevoerd. Op dit moment is er geen andere tool op de markt die het mogelijk maakt om op een dergelijke wijze TIA's uit te voeren.

 

Eenvoudige privacy-compliance

Privacy-compliance assessments uitvoeren is nog altijd werk voor juristen, maar we hebben het zo ontwikkeld dat het voor alle gebruikers eenvoudiger wordt gemaakt. De TIA-module is, net zoals de andere modules van PrivacyPerfect, gestoeld op juridische kennis.Deze assessments zijn nu sneller en zonder fouten uit te voeren, doordat reeds bestaande data uit bijvoorbeeld het verwerkingsregister automatisch wordt hergebruikt in de TIA-module. 

 

“It’s not about trust, but about confidence”

 

Privacy-compliance is niet het volgen van lastige regeltjes, maar juist een kans om je als bedrijf in te zetten om klanten goed te beschermen en hun privacy serieus te nemen. Gebruikers en medewerkers moeten ervan op aankunnen dat hun persoonsgegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen.